Λέων Τολστόη: "Πόλεμος και Ειρήνη" — Σχεδιάγραμμα

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Γενικώς, ακούω πολλούς να λεν πως δυσκολεύονται με τα ονόματα όταν διαβάζουν τους Ρώσους κλασικούς. Προσωπικά δεν έχω θέμα. Παρόλα αυτά, ξεκινώντας με το Πόλεμος και Ειρήνη διαπίστωσα πως το έργο είναι πολύ πολυπρόσωπο και ξεκίνησα να κρατάω σε μια κόλλα χαρτί ένα σχεδιάγραμμα με τα πρόσωπα και τις αναμεταξύ τους σχέσεις. Πριν λίγο το μετέφερα σε ηλ. μορφή και πιστεύω πως θα μπορούσεί να φανεί χρήσιμο σε όσους παρακολουθούν την συνανάγνωση ή σε όποιους επιλέξουν να διαβάσουν στο μέλλον αυτό το μεγάλο έργο.

Να πούμε κάτι για τα ονόματα: ένα τυπικό ρώσικο όνομα αποτελείται από τρία σκέλη: το βαφτιστικό το πατρώνυμο και το επώνυμο! Έτσι όταν λέμε: Ναταλία Ηλίνισνα Ροστόβα είναι σαν να λέμε η Ναταλία Ροστόβα του Ηλιά. Και επιπλέον κάθε βαφτιστικό όνομα έχει τουλάχιστον μία μορφή χαϊδευτικού. Έτσι την Ναταλία θα ακούσουμε να την φωνάζουν και Νατάσα και τον Μπαρίς Μπόρια ή και Μπόρινκα. Ο αμύητος ίσως δυσκολευτεί λιγάκι στην αρχή όμως αν τα συνηθίσεις μια φορά, έπειτα δεν ξανακολλάς στα ονόματα.

Σκοπεύω να συμπληρώνω το σχεδιάγραμμα καθώς προχωράω με την ανάγνωση. Το συγκεκριμένο βασίζεται μοναχά στο πρώτο μέρος του πρώτου βιβλίου και πάλι δίχως τα πρόσωπα που ήταν στο αρχικό σουαρέ.

Όποιος θέλει να βοηθήσει, μετά χαράς. Μπορείτε να επισημάνετε τις ανακρίβειες που μου ξεφύγαν ή να μου δώσετε το πλήρες όνομα ή το χαϊδευτικό όπου τα παρέλειψα αυτά. Όποιος θέλει ας κάνει ένα σχεδιάγραμμα με τα σημαντικά πρόσωπα στο αρχικό σουαρέ, είτε σε ηλ. μορφή είτε με το χέρι, ώστε να τα ενσωματώσω εδώ πέρα. :)

(με το αισθητικό μέρος θα ασχοληθώ —αν ασχοληθώ— στο τέλος)ή κλικ εδώ για μεγάλο
 
Και εγώ με σημειώσεις παρακολουθώ την παρέλαση των ονομάτων στο βιβλίο. Εσύ όμως κάνεις επαγγελματική δουλειά!!
Και τελικά το μουστακάκι έγινε χνούδι στο χείλι;;
 
Top